اهم عناوين عبارتند از: مقالات مديريت، حل مسائل حسابداري، حل تشريحي مسائل، خلاصه كتاب هاي درسي كارشناسي ارشد،تست هاي كارشناسي ارشد و ساير موارد. اميدوارم با درج نظر و ارسال مطالب مرا ياري فرماييد. با تشكر
خبرنامه
براي اطلاع از آپيدت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود
هدف از اين مقاله ارائه دركي بهتر از محورهاي مهم پياده سازي نظام مديريت دانش در يك سازمان است. با توجه به اينكه مديريت دانش به ارتباط بين افراد و چگونگي به كارگيري فناوري اطلاعات وابسته است درمييابيم كه هدف از مديريت دانش معرفي راهكارهايي است كه سازمان را در نيل به سوي اهدافش ياري رساند. راهكارهاي معرفي شده در 10 محور مهم دسته بندي شده است كه كليات طرح يك سيستم مديريت دانش را ارائه ميكند. اين 10 محور اصلي شامل: رهبري، فرهنگ سازماني، فرايندها، دانش آشکار و پنهان، كانونهاي دانش، اندازهگيري دانش، افراد و مهارتها، اهرمها و تقويتكنندگان بازار دانش و زيرساختهاي تكنولوژيك است.
مقدمه
امروزه ديگر همه گروههاي كاري و علمي اذعان دارند، براي اينكه سازمانها بتوانند در دنياي تجارت و رقابت، حضور مستمر و پايدار داشته باشند، بايد حول محور علم و دانش فعاليت كنند. علي رغم اينكه دانش به عنوان منبعي براي بقاي سازمانها ضروري است و شرط موفقيت سازمانها دستيابي به يك دانش و فهم عميق در تمامي سطوح است، اما باز هم بسياري از سازمانها هنوز به مديريت دانش به طور جدي توجه نكرده اند. به گفته پيتر دراكر، «راز موفقيت سازمانها در قرن 21 همان مديريت دانش» است. دانش مفهومي فراتر از داده و اطلاعات است. داده به اعداد و پاسخهايي گفته ميشود كه به تنهايي داراي مفهوم كاربردي براي سازمان نيستند. اطلاعات به صورت پيام و تفسير قابل انتقال است. اطلاعات به مجموعه مرتبط از داده ها گفته مي شود كه به صورت يك پيام هستند. :: موضوعات مرتبط:
خلاصه كتاب و جزوه هاي كارشناسي ،كارشناسي ارشد ,
,
:: برچسبها:
مديريت دانش ,
ده عامل موفقيت مديريت دانش ,
ده عامل موفقيت مديريت دانش در سازمانها ,
آزاده ,
:: بازدید از این مطلب : 496
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 21 ارديبهشت 1394 |
نظرات ()
با بررسي سلسله مراتب برنامه هاي سازمان در مي يابيم كه برنامه ها، تعيين كننده فعاليت هاي آينده هستند. اين برنامه ها از گوناگوني،تنوع وسلسله مراتب برخوردارند. درسلسله مراتب برنامه ها، هر برنامه- برنامه قبل ازخود را تفسيرنموده، بسط مي دهدوتعريف عملياتي از آن ارائه مي نمايد. استونر سلسله مراتب برنامه ها رابه صورت ماموريت يا هدف دوربرد، اهداف كوتاه مدت، استراتژي و برنامه عملياتي ترسيم مي نمايد.برنامه هاي عملياتي به صورت برنامه هاي يكباري يا فعاليت هاي تكراري هستند كه خط مشي هاي سازماني، خط وسيركلي و راهنماي عمل آنها مي باشد.
مردی یک پیله کرم ابریشم پیدا کرد و با خود به خانه برد. یک روز پیله کمی باز شد. مرد ساعتها نشست و پروانه را تماشا کرد. پروانه خیلی تلاش می کرد تا بدن خود را از شکاف ایجاد شده، خارج کند. بعد از مدتی پروانه دست از تلاش کشید و حرکتی نکرد. به نظر می رسید که او تمام سعی خود را کرده است و دیگر قادر به ادامه ی کار نیست.
مرد تصمیم گرفت به پروانه کمک کند. او با یک قیچی پیله را باز کرد و پروانه راحت از آن بیرون آمد. اما بدن پروانه متورم بود و بالهایش کوچک و چروکیده بودند. مرد مدتی به پروانه نگاه کرد و انتظار داشت، هر لحظه بالهایش بزرگ شوند و او پرواز کند، اما هیچ یک از این اتفاقها نیفتادند.
در واقع پروانه تا آخر عمرش همان طور روی شکم خود می خزید و بدن متورم و بالهای چروکیده اش را به این طرف و آن طرف می کشید.
مرد با نیت خیر این کار را انجام داده بود و نمی دانست چرا عاقبت آن چنین شد؟
پیله ی کرم ابریشم محکم بود و سعی و تلاش پروانه برای خروج از آن شکاف باریک، قانون طبیعت بود. برای آنکه آب اضافی از بدن پروانه خارج شود و او موفق به رهایی از پیله گردد.
گاهی تلاش کردن برای زندگی لازم و مفید است. اگرقرار بود بدون هیچ مانع و مشکلی زندگی را سپری کنیم، ناتوان می شدیم و آن چنان که باید ، قوی نمی شدیم و هرگز قادر به پرواز نبودیم.
نقل مطالب و داستانها با ذکر منبع ، رعایت اخلاق و امانتداری است.
مهمترين دليل مطالعة مديريت تطبيقي اين است كه به فردكمك مي كندشناخت ودرك صحيحي ازمحيط وفرهنگ خودبه دست آورد. مطالعات تطبيقي و بين فرهنگي مديريت براي تمام دانشجويان مديريت ومديران ضروري است. جهان به هم وابستة كنوني به مديراني نيازمنداست كه جهاني بينديشند و جهاني برنامه ريزي كنند.
اهداف كلي مديريت تطبيقي به شرح زير است :
1)درك نظريات وابداعات وتجربيات عملي سايرجوامع درزمينه هاي مديريت.
خط مشی چیست؟ خط مشی یک جهت گیری کلی است که چگونگی عمل سازمانها و موسسات را در آینده مشخص می سازد.
خط مشی عمومی چیست ؟
خط مشی سازمانی :با بررسی سلسله مراتب سازمانی در می یابیم که برنامه ها تعیین کننده فعالیت های آینده هستند.در سلسله مراتب برنامه ها ،هر برنامه ،برنامه قبل از خود را تفسیرنموده،بسط می دهد و تعریف عملیاتی از آن ارائه می نماید . استو نر سلسله مراتب برنامه ها را به صورت ماموریت یا هدف دوربرد ، اهداف کوتاه مدت ، استراتژی ، برنامه عملیاتی ترسیم می نماید خط مشی در سطح سازمان نوعی برنامه است که برای اجرای برنامه های همیشگی و تکراری کمک می کند. راهنمای عمل برای ان گونه برنامه هاست .
"جان بلا نکارد" از روی نیکمت برخاست. لباس ارتشی اش را مرتب کرد و به تماشای انبوه جمعیت که راه خود را از میان ایستگاه بزرگ مرکزی پیش می گرفتند، مشغول شد. او به دنبال دختری می گشت که چهره او را هرگز ندیده بود اما قلبش را می شناخت؛ دختری با یک گل سرخ.
از سیزده ماه پیش دلبستگی اش به او آغاز شده بود. از کتابخانه مرکزی فلوریدا؛ با برداشتن کتابی از قفسه؛ ناگهان خود را شیفته و مسحور یافته بود. اما نه شیفته کلمات کتاب، بلکه شیفته یادداشت هایی با مداد؛ که در حاشیه صفحات آن به چشم می خورد. دست خطی لطیف که نشان از ذهنی هشیار و درون بین و باطنی ژرف داشت. در صفحه اول "جان" توانست نام صاحب کتاب را بیابد: دوشیزه "هالیس می نل".
زمانی دانش آموز مشتاقی بود که می خواست به خرد و بصیرت دست یابد. به نزد خردمند ترین انسان شهر؛ سقراط؛ رفت تا از او مشورت جوید. سقراط فردی کهنسال بود و در باره بسیاری مسائل آگاهی زیادی داشت. پسر از پیر شهر پرسید: "چگونه او نیز می تواند به چنین مهارتی دست پیدا کند؟" سقراط زیاد اهل حرف زدن نبود، تصمیم گرفت صحبت نکند و عملاً برای او توضیح دهد.
امروز صبح که بیدار شدی ، نگاهت می کردم... و امیدوار بودم که با من حرف بزنی ، حتی برای چند کلمه... نظرم را بپرسی یا برای اتفاق خوبی که دیروز در زندگی ات افتاد ، از من تشکر کنی... اما متوجه شدم که خیلی مشغولی ، مشغول انتخاب لباسی که می خواستی بپوشی... وقتی داشتی این طرف و آن طرف می دویدی تا حاضر شوی فکر می کردم چند دقیقه ای وقت داری که بایستی و به من بگوی : سلام...